Jeugdzeilen

Bij WV Aegir

Bij WV Aegir worden jaarlijks tientallen jeugdleden via het systeem van de Commissie Watersportopleidingen (CWO) opgeleid. De lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs, die vaak zelf het zeilen bij Aegir hebben geleerd. In groepjes van 6-8 zeilers wordt er instructie gegeven op beginner, licht gevorderd of vergevorderd niveau. In het voorjaar zijn er 8 lesdagen, en in het najaar zijn er 8 lesdagen. De zeillessen worden gegeven vanaf zwemdiploma B, de meeste kinderen zijn dan 8-10 jaar.

Veiligheid en plezier staan voorop. Voorafgaand aan de zeilinstructie moeten alle jeugdzeilers dan ook verplicht een zwembadinstructie volgen. In het zwembad leren ze op een veilige manier omslaan, onder een boot door zwemmen en zwemmen met een reddingsvest. Aegir heeft geen eigen zeilboten; alle zeilers moeten dus een eigen Optimist hebben. In het tweedehands circuit is er voldoende te koop, maar ook nieuwe bootjes zijn in de watersportwinkels te vinden. Een bootje mag pas het water op na een grondige bootinstructie. Een voorbeeld checklist is op deze site te vinden. Ligplaatsen voor de Optimisten en een berging voor het zeiltuig zijn op het terrein aanwezig.

Als een jeugdzeiler eenmaal een beetje heeft leren zeilen, doet hij/zij ook mee aan de lokale zeilwedstrijden. Allemaal op hun eigen niveau, maar wel altijd met mooie prijzen. Bij echte interesse in het wedstrijdzeilen, kan de jeugdzeiler met de wedstrijdploeg mee op pad naar wedstrijden in de regio of ook wel verder weg in Nederland of zelfs naar het buitenland.

Na de Optimist kan een zeiler overstappen in een ander type boot zoals een Splash, Laser, RS Feva, 29-er of een kielboot. De zeilinstructeurs kunnen hier meer over vertellen. Afhankelijk van de vraag wordt in deze boten ook zeillessen gegeven.

De opleiding staat alleen open voor leden van WV Aegir.

Heb je nog vragen?

Stuur een mail naar jeugdzeilen@wv-aegir.nl