haeder-11
 

Pampus 321, “De Halve Maen”

Geplaatst op 21-04-2020  -  Categorie: Aegir Spiegel  -  Auteur: Martijn Sparrius
martijn-in-boot
kraan

 

Tijdens mijn zoektocht naar een leuke boot om aan te klussen en wedstrijden mee te zeilen dacht ik aan mijn ouwe heer. Mijn vader was een vervend zeiler en ik mocht een keer (Ik spreek over zeker 35 jaar geleden) samen met een vriend met hem meevaren in de pampus klasse tijdens de Sneekweek. 

Wij zijn daar toen als gezin ook heen gegaan om op het starteiland te kijken naar het geweldige schouwspel. Toen was Ik enorm onder de indruk van de statige Pampussen die daar scherp aan de wind voeren.

In de jaren daarna heb ik zelf de Sneekweek gevaren met mijn Europe en ook met de Schakel van Martijn Stam, maar da’s allemaal lang geleden.

Mijn vader heeft in zijn jeugd geen Pampus, maar Vrijheid gezeild. Tijdens de befaamde Molentocht (schaatsend over de Rottemeren) kwam ik met mijn vader een half gezonken Vrijheid tegen in de plaatselijke jachthaven, het bleek zijn oude Vrijheid te zijn, de “De Halve Maen” . 

Enfin, voor mij moest het ook een Pampus worden. Ik heb verschillende boten bekeken en na veel wikken en wegen heb ik besloten de Pampus 321 te kopen. Het was een oud ‘beestje’ uit 1968 en had een aantal jaren droog gestaan. Je kon letterlijk door de kieren heen kijken, maar verder zag de romp en het rondhout er nog goed. Er zat ook een trailer bij. Ik had een goede klik met de eigenaar, die na een hersenbloeding met pijn in zijn hart afscheid moest nemen van zijn Pampus. Ik moest er goed voor zorgen, was de boodschap. Dat doe ik Jasper!

 

beschadiging
boot

 

Voor de restauratie ben ik naar Rexwinkel in Numansdorp gegaan. Daar was nog wel plek in de loods en ik mocht zelf ook mee klussen onder het toeziend oog van de ervaren rot in het vak. De werf ligt halverwege mijn werk in Bergen op Zoom. ’s Middags, op weg naar huis, kon ik nog even langs om met de hulp van de eigenaar, diverse werkzaamheden te verrichten. Gangen en spanten vervangen, alle naden, de spiesen (uitgefreesd en voorzien van smalle latjes om de kieren te dichten) en vervolgens schuren, schuren en nog eens schuren om uiteindelijk te kunnen lakken, lakken en nog eens lakken. Na 10 lagen was mijn boot eindelijk klaar! En wat was ‘ie prachtig geworden! 

En dan de naam, het mag jullie duidelijk zijn, dat werd natuurlijk “De Halve Maen”, naar de Vrijheid van mijn vader. Die zijn boot had vernoemd naar  “De Halve Maen” die als eerste New York aan deed. In 1933 zat mijn opa met zijn ouders aan boord, zij remigreerde van New York terug naar Rotterdam.

Op naar Aegir, mijn oude cluppie waar ik, na ruim 25 jaar afwezigheid, terugkeerde. Er liepen nog een paar bekende koppen rond! Leuk! 

De Pampus en ik werden daar hartelijk ontvangen, we gingen meteen het water op. Vrijwel direct mee gedaan met de Bitterballen races. Reeuwijk aangedaan en het 85 jarig bestaan van de Pampus meegevierd op Loosdrecht. Maar het eigenlijke doel was natuurlijk De Sneekweek! Dat moest en zou gebeuren. En dat gebeurde ook. Met de hulp van Wilko, Roos en John een geweldige week gehad.

 

bemanning
wedstrijd

 

Dit seizoen verloopt tot nu toe helaas niet zoals gepland, het “virus” legt ook Aegir plat, we kunnen er niet terecht. Ik had letterlijk net mijn kwast neergelegd, toen het bericht kwam dat we het terrein van Aegir niet meer op mogen. Hopelijk worden alle beperkingen weer snel opgeheven en mogen we met z’n allen weer het water op om lekker te “Bitterballen” en wellicht ook met een club enthousiastelingen mee te varen aan de Rottemerencup, De plek waar ik de originele “De Halve Maen” ooit heb zien liggen.

Martijn Sparius

 

zeilen

 

Heb jij ook een verhaal dat je met Aegir wil delen, een boottocht of restauratie, een deelname aan een wedstrijd of wat niet meer stuur, dan een e-mail aan eitaicnummoc.[antispam].@wv-aegir.nl


 
 
 

Aankomende activiteiten

APR
20
Klusdag 2

Klusdag

APR
21
Combi Rotterdam

Zeilwedstrijden

APR
21
Jeugdzeilles/CWO 2 en 3

Lessen jeugd

APR
22
Trailers naar hun zomer-standplaats

Haven

APR
27
Koningsdag

Feestdag

APR
27
Start meivakantie t/m 12 mei

schoolvakantie

APR
28
Aegir's Onderlinge Bitterballenrace1

Zeilwedstrijden

MEI
5
Bevrijdingsdag

Feestdag

 

W.V. Aegir is aangesloten bij:

logo-watersportverbond-h60 logo-cwo-web-h60 logo-proregatta-h60 logo-sponsorkliks-h60

Adres WV Aegir

Clubgebouw WV Aegir
Prinsemolenpad 4
3054 XM Rotterdam

010 - 422 11 08
ofni.[antispam].@wv-aegir.nl

 
Volg ons op Facebook 
 
 

Openingstijden

Zomerseizoen: 1 april tot 1 oktober

Maandag gesloten
Dinsdag 12:00 - 19:00 uur
Woensdag 12:00 - 19:00 uur
Donderdag 12:00 - 24:00 uur
Vrijdag 14:00 - 20:00 uur
Zaterdag en zondag 10:00 - 20:00 uur


Winterseizoen: 1 oktober tot 1 april

Maandag, dinsdag, vrijdag gesloten
Woensdag 12:00 - 19:00 uur
Donderdag 14:00 - 24:00 uur
Zaterdag en zondag 12:00 - 20:00 uur

Tijdens wedstrijden of evenementen kan dit wijzigen. Dit zal dan tijdig in de nieuwsbrief worden aangegeven.

Locatie clubgebouw